Online all the time, anywhere with anything
Call Us: +46 8 50003170

SharePoint mentorn i vardagen

Ove Bristrand by Bristrand Photography

 

Det har varit en omväxlande vecka med att arbeta som SharePointmentor. Jag har fått dela med mig mycket information den här veckan, det roliga med att dela med sif är också att jag utmanas hela tiden och samtidigt lär jag mig alltid något nytt. Jag har arbetat med och i SharePoint sedan 2006 och jag lär mig fortfarande.

Jag brukar gilla att prata om pussel och SharePoint är ett pussel, valet jag ger användare är om de ska lägga 50, 100, 300, 500, 1000 eller 5 000 bitars pusslet. Ofta räcker det med 50-100 bitar i första implementationen av SharePoint.

Jag har 2 dagar den här veckan varit lärare på yrkeshögskolan Medieinstitutet för klassen som började i spetember på utbildningen för blicande SharePoint utvecklare. Nu är jag ingen utvecklare direkt och som tur är har eleverna en kompetent lärare(Sebastian) i programmering. Min roll är att lära eleverena vad SharePoint är och vad du kan ”programmera” via webbläsaren, vad du kan göra i SharePoint Designer(eller Destroyer som en del utvecklare kallar det för) samt vad de kan göra sen när de får jobba med Visual Studio.
I tisdags hade eleverna ett prov på SharePoints byggstemar som jag ser gick bra för de att klara, och det var inte för lätt sa eleverna. Så jag måste ha lyckats. En av mina drivkrafter är när några elever eller kunder säger ”ahá är det så det fungerar”, då blir jag varm inombords.
I torsdags fick eleverna en uppgift att lösa i grupp som ett projekt under inte bara min ledning utan även av Cecilia som är deras lärare i projektmetodik. Varje grupp har fått ett fiktivt företag som har behov av SharePoint(alla filer på G:, mycket dokument i pärmar och massa bilagor i mail). Presentationen ska vara en presentation för ”kunden” som gör att kunden köper deras prototyp. Kunden är jag så de får ta reda på vad jag ”missat” att skriva i min kravspec på en halv A4.sida.

Förutom lektionerna har jag arbetat med att hjälpa kunder med olika behov i SharePoint. Det har varit enkla saker som att mappa ett dokumentbibliotek som en enhet så det är enkelt att arbeta med utforskaren men även att skapa sökfrågor som visar utvald information från listor i specifika webbplatser. Jag har även bokat in kommande arbeten för 2015 som t.ex. att skapa en SharePoint Governance plan för att strukturera information och dokument samt när de ska arkiveras.

I måndags bokade jag också en biljett till SharePoint Saturday Stockholm 2015, det hålls den 14/2 och biljetterna tog slut på drygt 2 timmar.

Att arbeta som SharePointmentor gör att jag får hålla på med många olika uppgifter som gemensamt handlar om att jag får dela med mig och ta del avv kunskap om SharePoint.

I love SP