Online all the time, anywhere with anything
Call Us: +46 8 50003170

Riv ut bänkrader i klassrummen, och riv väggarna mellan klassrummen.

arbeta platsoberoende molnet netintegrate

Klassrummen ser fortfarande ut som för 100 år sedan, även för utbildning av anställda på företag och organisationer. Det fungerar inte så bra längre i den föränderliga värld vi lever i.
Det fungerade bra när alla skulle stöpas i samma form och bli industriarbetare. Det är inte ”one size fits all” längre med utbildning och därför vill jag nu att under sommaren så bör utbildningsansvariga fundera över hur deras klassrum ska anpassas efter det nya lärandet med blended learning och Flipped Classroom.

För er som följt den här bloggen tidigare så har ni fått klart för er att jag tror mycket på Flipped classroom, för ni som är nya kan jag kort sammanfatta min syn på vad det handlar om.
Istället för att ha en teoretisk föreläsning i klassrummet och ge lite tid att jobba med uppgiften för att sedan ge en läxa så vänder vi på processen.

Med Flipped Classroom ger du eleverna läxan i förväg att läsa in texter eller titta på video för att ta del av den teoretiska föreläsningen. När eleverna kommer till klassrummet så arbetar de praktiskt enskilt eller i grupp med det dom lärde sig genom att ta in kunskapen som läxa. Det är en stor fördel för både de som har det lätt och de som har behov av mer tid för att få förståelse för innehållet. De som har det lätt kan snabbspola sig igenom videon och de som har det lite svårare kan spola tillbaka och se det igen.

Jag har provat det här sättet på elever i en yrkeshögskola med gott resultat samt pratat med flertalet lärare som arbetar på det här sättet. Jag är övertygad om att det är ett sätt som kan revolutionera och effektivisera utbildningen. Det krävs att jag som lärare inser att det är mitt ansvar att coacha eleverna att ta ansvar för att göra läxan samt att coacha de på lektionerna när de arbetar praktiskt.

När föreläsningen flyttar ut från klassrummet krävs det en annan miljö och möblering i klassrummen, det kanske inte ens behövs klassrum längre. Vad tror du?

Istället för bänkrader krävs platser där man kan jobba enskilt eller i grupp, och det har flera företag insett att det är en fördel på arbetsplatserna och inför vad en del kallar för aktivitetsbaserade kontor. Det bör även göras för arbete med kompetensutveckling genom utbildning. Det kan var platser för enskilt tyst arbete liksom platser för grupparbeten i olika miljöer. Då behövs det inte klassrum längre i samma grad. Nu inser även jag att det här kommer att ta tid att genomföra och speciellt när det gäller utbildning som är så konservativt och förändringsobenäget.

Jag misstänker att jag kommer få höra de två meningar som triggar mig oerhört att övertyga den som säger det att dom har fel. Meningarna har du säkert också hört, du är väl också trött på dom?

Så har vi aldrig gjort!
Så har vi alltid gjort!

Jag hoppas alla ansvariga för utbildning av anställda på företag och utbildningsföretag som har företag som kunder tar chansen i sommar och river ut bänkrader ur klassrummen samt börjar riva några väggar.