Online all the time, anywhere with anything
Call Us: +46 8 50003170

Papperslösa kontoret är snart här

Ekonomiföretags portal

 

Mitt mål för det kommande arbetsåret är att nå så långt som möjligt till det papperslöa kontoret. Jag har snart jobbat 30 år i IT-branschen och har hört i alla år om det papperslösa kontoret. När PCn kom på 80-talet så ökade pappersförbrukningen för varje år, nu finns det tecken på att det minskar.

Med Intranät som du når enkelt via valfri enhet kommer du åt de dokument du behöver utan att skriva ut dom. Fler företag bygger om sina kontor likt det Microsoft startade för över 6 år sedan som kom till det svenska kontoret i våras. Ingen har fast arbetsplats för som dom säger, ”arbete ä’r inte en plats utan något man gör”.

Med de nya kontoren kan du inte ha en massa papper, jag frågade en av Microsofts guider när vi gick runt på deras kontor om pappersförbrukningen. Dom skriver ut i snitt en sida per anställd och vecka nu med det nya kontoret. Jag tycker det är en sund tanke att minska miljöpåverkan genom att minska mångden papper.

Jag har även börjat scanna dokument och tidningsartiklar som jag vill spara och ha tillgängliga var jag än är. Det är skönt att slippa hantera en massa papper.

Det finns en del papper som jag inte kommer klara mig undan, de flesta har med företagets bokföring att göra, enligt bokföringslagen får du inte scanna en faktura eller kvitto som du fått på papper och sedan slänga pappret. Det är så att du måste spara originalversionen, vilket å andra sidan innebär att har du fått en faktura som PDF i mailen så måste du spara PDF-filen samt skriva ut den och sätta den i bokföringspärmen. Undrar om miljöengagerade politiker är medvetna om de lagar som gäller.

Jag kommer ibland på bloggen att skriva om hur det går samt vilka utmaningar jag har med att nå det papperslösa kontoret. Du kan även följa mig på Twitter som @netintegrate där jag ibland kommer skriva om #paperless för på svenska så betyder hash-taggen papperslös något annat.

Hör av dig till mig om du har erfarenheter av det papperslösa kontoret.