Online all the time, anywhere with anything
Call Us: +46 8 50003170

OneDrive och OneDrive for business är inte samma produkt

OneDrive D

Jag och många av mina branschkollegor blev besvikna att Microsoft inte tog chansen att välja olika namn för produkterna när de förlorade namntvisten om SkyDrive. För de 2 produkterna även om de har samma namn så är det inte samma produkt. Tyvärr verkar Microsoft nu göra om misstaget och döpa om Lync till Skype for business även fast det inte är samma produkt som Skype.

Jag har försökt att förklara skillnaden för flera användare, även de som är ganska datavana. Det är inte enkelt att förstå och tyvärr har inte Microsoft hjälpt till att förklara skillnaden mellan konsumentversionen och företagsversionen av OneDrive. Jag ska försöka förklara skillnaden för dig som användare men även vad som skiljer på servrarna.

För de båda verktygen har du varsitt program för synkronisering som inte fungerar lika och inte heller kommunicerar lika. Du kan inte synkronisera OneDrive for business med programmet för synkronisering av Onedrive konsument och tvärtom.

Du loggar in på OneDrive konsument med ditt Microsoft Konto samt till OneDrive for business med ditt Office365-konto. Du kan även ha OneDrive for business utan att ha Office365, hur går det till undrar du säkert?
De företag som installerar egen SharePoint 2013 server får OneDrive for business utan att ha molntjänsten Office365.

OneDrive for business lagras i SharePoint och är ett dokumentbibliotek i det som i tidigare versioner av SharePoint var Mysite, det finns fortfarande kvar och du kan därmed skapa flera dokumentbibliotek och även listor i OneDrive for business. Du kommer inte till de biblioteken och listorna om du går till OneDrive via menyn. Du kan komma till vad som finns i din Mysite genom att i OneDrive klicka på ”kugghjulet” högst upp till vänster bredvid din bild i Office365 menyraden. I menyn väljer du webbplatsinnehåll för att komma åt de bibliotek och listor som finns i din Mysite.

Kugghjul I O365

 

Du kan skapa nya bibliotek och lista i din Mysite genom att välja ”lägg till ett program” i sidan Webbplatsinnehåll i din OneDrive@(ditt företagsnamn).

Innehåll OneDrive for business

Vill du ha hjälp med OneDrive for business så kontaktar du mig via e-post för ett kostnadsfritt Lync-möte

Jag hittade en bild på Microsoft Technet som beskriver skillnaden i funktioner mellan OneDrive och OneDrive for business. Som du ser på bilden så är det mycket funktioner för säkerhet och administration.

OneDrive vs OneDrive business

 

Nästa vecka kommer jag ge lite tips för företag vad ni bör tänka på nu när Microsoft ger ”obegränsat” lagringsutrymme för OneDrive for business i Offic365. Vilka policy och riktlinjer bör ni införa för vilken information som användarna får lagra på OneDrive for business, vad ska vara sökbart, hur ska vital information för företaget arkiveras? På IT-språk benämns det som en governance-plan