Online all the time, anywhere with anything
Call Us: +46 8 50003170

OneDrive för Business är ingen ersättare för en server

OneDrive

 

Det är en myt att OneDrive för business kan ersätta en server!

Jag hör av en del branschkollegor som tror att, samt att jag läser på forum och bloggar att, nu med den utökade lagringen till 1 GB så kan användare flytta allt data till OneDrive från sin server. Så enkelt är det inte.

Det som många reagerar på är bl.a. att filnamnen fungerar inte eller är för långa, förklaringen till det är att OneDrive är en webb-tjänst. Du kan inte ha för långa länknamn i någon webb-tjänst eller länkar med specialteckken som & och andra.

Allt som flyttas till OneDrive för Business lagras i SharePoints databas som är en MS SQL server, i SharePoint Online så har du som kund inte åtkomst till SQL servern eftersom du delar den med massor av Office365 kunder.

Att lagra stora dokument och ha bibliotek med en stor mängd filer är inte det bästa i en SQL server, när du hämtar ett bibliotek så läser servern åt dig in alla filer i databas-tabellen. Är det mycket så blir det långa svarstider och då är du inte nöjd användare.

Sen att synkronisera en stor mängd filer över en Internetförbindelse kräver god kapacitet. Jag avråder dom som ofta kör med ADSL att använda synkroniseringstjänster, i bästa fall har du 3 Mbps som uppströms hastighet. När du synkroniserar upp dokument så är det den hastigheten som gäller. Kan du utnyttja all bandbredd så är det enbart 375 KB(kilobyte) som skickas varje sekund. En högupplöst bild kan vara 37,5 MB och då tar bara den bilden minst 100 sekunder(nästan 2 minuter) att överföra om du är ensam användare på din ADSL.

Så att ersätta en server fullt ut med OneDrive för Business är en myt som jag hoppas du nu förstår inte är annat en en dröm. Försökt dig inte på att fylla din OneDrive eller annan synktjänst med stora mångder data om du inte har hög hastighet på din Internetförbindelse.

Har du frågor eller synpunkter kan du kontakta mig via Linkedin, Twitter (@netintegrate) eller Lync. E-post är något jag har men fokuserar mindre och mindre på ju mer jag flyttar på ett smart sätt till molnet.

Nästa vecka tänker jag blogga om integration av Yammer i SharePoint online, om allt går i lås under veckan kommer en överraskning som gör det värt att läsa inlägget även nästa vecka.