Online all the time, anywhere with anything
Call Us: +46 8 50003170

Molntjänst, hybrid eller outsourcing?

?????????????

Moln, hybrid eller outsourcing?

Många funderar på vad som är bäst att använda för företaget, är det molntjänst eller outsourcing om ni inte vill sköta driften själva? Jag ska ställa till det lite till och prata om hybridlösning som innehåller allt!

Hade du frågat mig i början av 2015 vad ni ska välja hade jag sagt att ni ska välja att gå ”All-In” Cloud. Under sommaren har det blivit mer klart att det finns inte one-size fits all med molntänster.

Visst kan många små företag enbart välja att köra med molntjänster som i mitt fall då är Office365 som är den mest optimala lösningen. Ni kan få en komplett lösning med allt för er digitala kommunikation, men telefon då säger du? Lugn, det kommer efter nyår en ny funktion i Office365 där du kan använda Skype for business som telefon. Det blir en ny licensform av Office365 som får namner E5(E står för Enterprise och fungerar för alla företag även enskilda firmor).

Nu har det den senaste tiden pratats mer om hybrid-lösningar för moln, men vad är det undrar du säkert. Det kan vara otroligt mycket olika varianter, låt mig ge några exempel.

Ett företag kan för att få löst alla sina behov utan att byta alla system välja en hybridlösning, många har redan hybridlösningar utan att de vet om det fast det kallas för outsourcing.
Vi tänker oss ett företag som har de vanliga funktionerna som E-post, lagring via G: på servrar, utskrifter och system för t.ex. redovisning och en webbserver för hemsida. Allt kopplas till Internet med en bra Internet-förbindelse(det har vi i Sverige) som skyddas med en brandvägg. Allt sköts av ett konsultföretag eftersom företaget inte har behov för en heltidsanställd IT-tekniker.

IT-konsulterna är inte förtjusta i molnet som de uttalar med skeptisism mååålnet. Företaget vill ändå dra nytta av molntjänster för det har de hört av branschkollegor och kunder hur enkelt de kan nå E-post, lagra dokument i OneDrive samt ha möten utan att resa via Skype for business. Så de säger till sin IT-konsult att nu ska vi flytta allt till molnet.

Visst går det att flytta allt till molnet men det kanske inte är den mest kostnadseffektiva lösningen eftersom det krävs att dom har kvar server för deras redovisningssystem. En komplett flytt till molntjänster innebär en del arbete för deras IT.konsult också så det blir kostsamt. Dessutom har inte deras IT-konsult lång erfarenhet av molntjänster. Här är ett exempel på en lösning.

  • Office365 för E-post, möten via Skype for business samt SharePoint och OneDrive for business som Intranät och lagring av dokument, listor m.m samt de nya Office365 grupper.
  • Webbserver i Microsoft Azure(Det går att få i olika varianter, vi själva har byggt vår nya Rentworkplace.com i en Linuxserver i Azure).
  • Terminalserver i Microsoft Azure för företagets redovisningssystem.
  • Brandväggen och Internetförbindelsen måste vara kvar och eftersom de har redan 100 Mbps fiber så klarar dom säkert sig ifrån att uppgradera sin Internet-hastighet.

Nu kan dom välja en hybridlösning istället och behålla server för redovisning och utskrifter på kontoret eller att outsourca det till sin IT-konsult. Ett sådant exempel kan se ut så här.

  • Server behålls på kontoret alternativt flyttas det till deras IT-konsults hyrda serverrack i den datahall i Sverige.
  • E-post, Skype for business samt OneDrive används via Office365 som ansluts till de lokala servrarna i Sverige.
  • Internet med brandvägg behålls hos företaget.

Det blir mer komplext framöver att välja vad som är den bästa lösningen, det är vi som rådgivare av molntjänster som kan hjälpa kunder att välja den mest optimala lösningen.

Det viktiga är att det blir en löning som företagets användare kommer att använda, det är vårt fokus i år med molntjänster till er som kunder.

.