Online all the time, anywhere with anything
Call Us: +46 8 50003170

Hur mycket molntjänster köps av andra än IT-avdelningen?

Molnet

 

 

Molntjänster ökar stadigt i användande på företagen och ofta utan att IT-avdelningen beslutat eller ens vet om att dom används. Att leverantörerna gör det enkelt genom att med ett kreditkortsköp för i vissa fall hudralappar skapar möjligheten för affärsverksamheten att snabbt få jobbet gjort när IT-avdelningen säger nej ellr nej inte just nu till användarnas önskemål.

Tyvärr missar man ofta att anlysera riskerna i att lägga ut information på externa molntjänster, risker som informationsläckage eller i värsta fall förlorad information utan backup.

Att ha en strategi och policy borde varje företag ha som hjälper de anställda att veta vad dom får eller inte får göra. I företagen är information ofta den viktigaste tillgången i företaget som bör skyddas bättre än själva kontoret.

IT-branschen har fått användarna att förstå vad Bring Your Own Device (BYOD) är och ger dom för frihet, jag och mina kollegor i Cloud Swedens ledningsgrupp diskuterade i veckan att det bör nog heta Bring Your Own Service (BYOS eller om man vill göra det enkelt BOYS). Jag tror det är få företag som har användare som utan företagsledningens och IT-avdelningens vetskap kör med molntjänster för lagring som t.ex. Google Drive, Skydrive eller Dropbox. Jag är orolig för att innan 2013 är slut så har en svensk organisation tappat eller fått information läckt p.g.a. slarv med säkerhet i användandet av molntjänster.