Online all the time, anywhere with anything
Call Us: +46 8 50003170

Hur mycket data läcker ditt kylskåp eller din diskmaskin?

Weak link

Ingen kedja är starkare än svagaste länken

Du har säker hört talas om Internet of Things (IoT) men kanske inte förstår riktigt vad det är. Jag ska försöka förklara på ett vanligt språk, mina kunder säger att jag brukar kunna förklara teknik på ett vanligt språk.

Med IoT så samlas data in från sensorer, enheter och även om oss användare via Internet, de flesta saker går faktiskt att koppla upp. Du har kanske en Smart-TV för att kunna se på filmer och serier samt surfa, vad sänder den enheten för data och till vem? Som jag skriver i rubriken till det här inlägget så ”läcker” enheterna information om dig och ditt användande utan att du vet om det, ett fåtal undersökningar från både nätverksleverantörer som bl.a. HP samt från säkerhetskonsulter har visat att enheterna skickar mer information än vad vi kan anse är nödvändigt.

Men säger du, jag har ju en brandvägg och antivirus då är jag väl säker? Nej så är det tyvärr inte, din brandvägg stoppar (förhoppningsvis) allt som skickas från Internet och till dig som du inte begärt.
Däremot så stoppar en brandvägg sällan det som skickas ut på Internet. Det är här problemet startar och din brandvägg skickar lugnt ut data från din Smart-TV, ditt larm, dina sensorer du köpt eller de sesnorer som nu byggs in i tvättmaskiner, diskmaskiner och andra enheter.

Går det att skydda sig mot det här? Ja fast än så länge inte enkelt, de flesta brandväggar som vi har hemma eller på vanliga kontor är inte anpassade för den nya världen som IoT kommer med. Här måste du börja ställa krav på din leverantör eller din Internetoperatör om du fått brandväggen därifrån. Räkna tyvärr inte att återförsäljaren av enheten har någon aning om hur enheterna läcker ut data på Internet om dig.

Är det så farligt med att det samlas in data om mitt användande? Jag ser mest negativa scenarier om det som enheter kan skicka ut om mig, sen kan det finnas en positiv sak.
Vi kanske kan slippa telefonsäljare som ska sälja på oss saker vi inte behöver, när min diskmaskin börjar närma sig slutet på livslängden kan den skicka ett meddelande till tillverkaren som kontaktar närmaste återförsäljare som ringer upp mig och erbjuder mig en ny diskmaskin som de kommer och installerar samt tar med sig min gamla till återvinning. Tänk vilken fröjd för all utom företag med telefonsäljare som blir utan jobb.

Vill du veta mer om molntjänster så kan du komma och lyssna på mig när jag pratar på mässan Ekonomi och Företag den 24/9 på Kistamässan, jag inleder vid 9-tiden delen av mässan som benämns Business IT.