Online all the time, anywhere with anything
Call Us: +46 8 50003170

Allt är inte guld som glimmar, alla molntjänster är inte molntjänster

Cloud Germany11

Många marknadsför molntjänster även fast det enligt definitionen inte är en molntjänst. För att det ska vara enligt definitioner i de accepterade standard för molntjänster måste en tjänst uppfylla samtliga 5 nedanstående egenskaper.

  • Självbetjänande
  • Nätdistribuerad
  • Betalning per resursanvändning
  • Dynamisk kapacitet
  • Gemensam resurspool

Ofta är det den första egenskapen som inte uppfylls, med självbetjäning menas att jag som kund ska utan mänsklig inblandning kunna automatiskt beställa en molntjänst som direkt kan börja nyttjas. Det är tyvärr en del som marknadsför tjänster som kräver att du ber om offert, förhandlar, godtar offert, beställer och sedan sker en massa manuellt arbete innan du får ett mail eller ett samtal om att nu kan du få utbildning innan du börjar använda ”molntjänsten”.

Du som kund blir i de här fallen hävdar jag lurad i att tro att du köpt en molntjänst när du i själva verket egentligen beställd en traditionell outsourcad hosting-tjänst. Det är inte samma sak som en molntjänst som uppfyller samtliga egenskaper ovan. Jag är medveten om att jag nu sticker ut hakan och kan få en del mothugg, det är jag beredd att ta. För kundernas och för branschens skull måste vi alla benämna saker för vad det egentligen är. Du som kund bör ställa de frågor som gör att du kan verifiera att det är en riktig molntjänst du beställer.

En till utmaning som sker nu är att veta vem som producerar en molntjänst. Det finns nu gott om företag som levererar molntjänster som egentligen är en tjänst som levereras med en underleverantör som har en molntjänst. Det affärssystem du köpeer som ”molntjänst” kan mycket väl vara levererat via servrar som leverantören abonnerar på via Microsoft, Google eller Amazon. Då gäller det att veta vilka avtal som de har med sin underleverantör och om de verkligen har en molntjänst enligt alla de 5 egenskaperna ovan.

Nästa vecka ska jag skriva en del om vad som krävs för att du ska kunna använda en molntjänst och vad för avtal du bör se över. många pratar om serviceavtal(SLA) för molntjänster men vad har du för avtal med din Internetoperatör? Vill du komma i kontakt med mig så kan du gå till Twitter eller Linkedin via knapparna ovan till höger på hemsidan.