Online all the time, anywhere with anything
Call Us: +46 8 50003170

Digital nomad

Digital_nomad

Min dröm har länge varit att bli en digital nomad, du som följt mig länge på nätet har läst om att arbeta platsoberoende. Med molntjänster och Internet överallt är det mer möjligt och inte längre en dröm för mig. Nu har jag börjat en planering för att ha det som ett mål att bli en digital nomad, jag har ännu inte satt ett datum för när jag ska kunna vara det. Jag kommer jobba för det och delvis prova på det.

Jag har redan en möjlighet att arbeta platsoberoende i Stockholm samt i viss del över hela världen. Jag har ett abonnemang på ett kontorshotell som ger mig tillgång till eget kontorsrum 5 arbetsdagar/månad på något av de 9 kontorshotellen som finns i Stockholm. Dessutom har jag möjlighet att jobba i någon av deras business lounger i hela världen. Nu är jag inte helt nöjd med den lösningen för jag har enbart tillgång till arbetsplatser under deras öppettid 8-17.

Än så länge är vi i Sverige för bundna till arbetstiden 8-17, som digital nomad vill jag kunna arbeta inte bara platsoberoende utan även tidsoberoende. I min målsättning att arbeta som en digital nomad så önskar jag jobba med kunder över hela världen och att då arbeta svensk kontorstid fungerar inte. Jag ser också att mycket annat i svenska samhället är anpassat för att arbete gör man enbart 8-17 på ett kontor, det här gör att många som måste arbeta utanför kontorstid måste sitta hemma. Det är inte alla som har förmånen med ett kontorsrum hemma, jag har den förmånen och det är jag glad för. Det finns en nackdel med ett kontorsrum hemma och det är att det är svårt att ”slita sig” från kontoret, samtidigt som det är en frihetskänsla att slippa resa till kontoret.

Resa till kontoret är ofta en utmaning i Stockholm, för 2 år sedan hade jag kontorsrum på ett kontorshotell men resan dit tog en timme med SL och med bil i rusningstid ibland lika länge. Vi tillbringar ganska mycket tid att resa till och från arbetet. Med teknikens utbredning och acceptans så blir det lättare att jobba hemifrån och även att ha ”resfria möten”.

Med min verktygslåda med tjänster som gör att jag kan arbeta plats- och tidsoberoende som på bilden ovan. Där sitter jag på ett hotellrum i närheten av Princeton i New jersey 7 mil söder om New York. Att draperierna är fördragna och jag inte släpper in ljus beror på att orkanen Sandy härjade utanför. De tjänster jag använder är bl.a.

  • Office365 från Microsoft med e-post, dokumenthantering och onlinemöten.
  • Microsofts OneNote för att hålla ordning på alla anteckningar och arbeta med det papperslösa kontoret.
  • Virtuell server i Microsofts Azure tjänst.
  • IP-telefoni från Telavox gör att jag kan ringa med mitt kontorsnummer från USA.
  • Onlinebackup tjänst.
  • Till datorn har jag headset eller konferenstelefon.
  • Videokamera i datorn.
  • VPN-länk till kontoret, nu även till hemmakontoret så jag kan koppla upp mig till den stationära datorn hemma.

Jag kommer blogga en del om mina planer för att bli en digital nomad, jag kommer prova en del under året, t.ex. att arbeta från svenska fjällen så jag kan åka skidor mellan arbetspassen.