Online all the time, anywhere with anything
Call Us: +46 8 50003170

Digital kompetens

1Note klassrum

Att digital kompetens är en av de viktigaste egenskaperna i arbetslivet är de flesta övertygade om, däremot så är det inte samsyn om hur digital kompetens ska förmedlas. En del tror att det räcker med att lägga till det i skolan både i grundskola och högre utbildning. Jag som har arbetat drygt 30 år i ICT-branschen har hela tiden fått lära mig nytt, den utbildning jag fick i gymnasiet i ämnet Datateknik har inte räckt. Ämnet Datateknik ingick i kursplanen för den variant av den gamla Naturvetenskapliga linjen på gymnasiet i Bandhagen då jag gick där mellan 1980-83., grunderna har väl suttit i och jag har byggt på kunskapen genom livslångt lärande.

Jag är helt övertygad om att kompetens är färskvara som måste underhållas och utökas, i den snabba utveckling som sker inom ICT kräver konstant livslångt lärande. Jag utökar nu i höst mitt arbete med utbildning av användare genom att starta en Onlineskola som till stor del kommer att ske online. Jag kallar det för skolan utan klassrum, det kommer inte finnas detaljerade scheman och läsår.

Under nästa vecka ska jag skapa en ny hemsida som kommer att innehålla information om erbjudandet samt vara inspirationskälla till de som vill delta i ett livslångt lärande. Jag kommer att börja med att starta med de kunskaper jag jobbar med dagligen i SharePoint och Office365. Klassrummet kommer att bli OneNote för klassrum som är ett program som körs i mitt favoritverktyg OneNote och lagras i SharePoint. Jag använder OneNote dagligen där jag samlar anteckningar och utskrifter samt länkar.

Jag utökar nu också NetIntegrate med flera resurser för att öka lärandet, vi på NetIntegrate kommer erbjuda digital kompetensutveckling via digitala klassrum och studiecirklar. I planen finns även community för att sprida kunskap mellan deltagare i det livslånga lärandet i att bli digitalt kompetent.

Det finns även en tanke om att det ska gynna miljön att lära sig att bli digitalt kompetent utan fysiska klassrum, du slipper resa och vi slipper ha klassrum som ska byggas, underhållas och utrustas.

Följ med oss in i det resfria lärandet i att bli digitalt kompetent.