Online all the time, anywhere with anything
Call Us: +46 8 50003170

Cloud ointressant?

Cloud Germany11

Har Cloud blivit ointressant som ord och term? Jag har de senaste månaderna hört att många letar efter ett bättre ord än Cloud. Kan det vara så att Cloud nu är så eetablerat att det är över som hype?

Cloud kanske t.o.m blivit fullt rumsrent och endast pessimisterna som skriker över hur farligt det är med Cloud?

Jag har i flera år sagt att jag ”don’t worship cloud, I rather embrace it”. Visst finns det anledning att inte kasta sig rakt ut i Cloud, fast det mesta är helt OK att lagra i en Cloud-tjänst.

Jag är en av initiativtagarna till utbildningen på yrkeshögskolan Medieinstitutet som har namnet ”Cloud Advisor”. Det ska bli spännande att om en dryg vecka få träffa eleverna som i ett år ska delta i undervisningen och sedan nästa höst komma ut och göra sin LIA(Lärande I Arbete som i folkmun kallas praktik). Förbered er redan nu på att ta emot elever som inte bara fått lära sig teknik, de ämnena kommer in först i nästa termin efter nyår. Under hösten är det ämnen som affärsnytta, juridik, upphandling och projektmetodik som står på schemat tillsammans med en 2 veckors kurs med namnet ”Molnet och molntjänster”. Den kursen kommer jag att vara lärare i, min utmaning blir att vecka 2 startar även en annan utbildning med nya elever på samma skola(men inte i samma hus). Den utbildningen är för blivande SharePoint utvecklare, jag ska inledningsvis hälla en kurs i en vecka. Därefter börjar eleverna lära sig programmering, jag kan hjälpligt läsa programkod men jag har inte programmerat på många år. Det jag nu gör som kan kallas för programmering är att använda mig av Powershell script, främst i mitt arbete som SharePoint arkitekt.

Nu har jag i år hjälp när jag konsultar som lärare, jag har en av eleverna från utbildningen för SharePoint utvecklare som gör sin LIA på NetIntegrate. Det är Nathalie som ni kommer möta när jag är ute och utbldar nya elever samt även när det krävs programmering i SharePoint och kanske även i Office365. De 2 veckor som jag haft hjälp av Nathalie har varit lärorika och intensiva för oss båda. När jag nu skriver det här så sitter jag och övervakar en migrering av data från filserver till en SharePoint server för en kund. Vi har även varit haft ett flertal möten med kunder och framtida kunder samt jaghar introducerat Nathalie för delar av mitt nätverk som jag kan hjälpa och som kan hjälpa mig.
Flera i mitt nätverk arbetar även dee i branschen och som jag inte ser som konkurrenter, för övrigt brukar jag hellre använda ordet branschkollegor än konkurrenter. Den svenska IT-branschen är inte så stor att du vet aldrig vem som blir din kollega framöver i yrkeslivet.

Det är en spännande höst med mycket utbildning och kompetensutveckling, det behövs i IT-branschen som har utmaningar med att rekrytera personal. En reflektion jag kan göra är att jag alltför ofta hör företag klaga på att de inte hittar personal och samtidigt inte vill anställa nyutexaminerade. Ofta med motiveringen att ”våra kunder kräver seniora konsulter”, det kan finnas den typen av kunder men de kan inte vara många. Enligt statistik från SCB så finns det endast några tusen företag i Sverige med över 1 000 anställda, det totala antalet företag i Sverige är 1 iljon inkluderat enskilda företag.

Du får gärna kommentera mina tankar på twitter med vår hash-tag @netintegrate, på den här bloggen har jag valt att stänga av kommentarer. Med WordPress som blogg-verktyg finns det överhängande risk att få in skadlig kod via kommentarer. Jag överväger att lämna WordPress och det kan ni läsa om nästa vecka på bloggen.