Online all the time, anywhere with anything
Call Us: +46 8 50003170

NetIntegrate firar 5 år med Microsofts molntjänster

Cake

Midsommarhelgen 2009 flyttade NetIntegrate in i Microsofts molntjänst BPOS(Business Productivity Online Suite), ja den hade ett så konstigt namn då och var rätt okänd. Nu heter tjänsten Office365 för företag och det har skett mycket sedan vi flyttade in.

Då 2009 var NetIntegrates uppdrag att som konsult arbeta åt leverantörer för att representera de på den nordiska marknaden, den interna IT-miljön bestod av en Small Business Server 2003 med faktiskt SharePoint som intranät. Jag har träffat många serverinstallatörer under åren som inte ens vetat om att SharePoint fanns där. Efter 2 stycken driftstörningar där jag fick rädda servern genom att arbeta hela natten så valde jag att testa BPOS som jag då läst om. Vi kunde ju då få Exchange, SharePoint som molntjänster för att ersätta vår server, vår säkerhet skulle ökas både driftstabiliteten samt den fysiska säkerheten. Vår server stod på ett bord i rummet på det kontorshotell som vi hyrde rum på.

Jag har inte ångrat beslutet jag då tog, trots att resan inte varit helt problemfri. Jag är säker på att problemen varit större samt mer tidskrävande av mig om jag valt att uppgradera servern till 2008-versionen. Jag hade då fått uppgradera ett par gånger till sedan dess. Vi har genomgått ett antal uppgraderingar av molntjänsten sedan starten för oss 2009. Då var det Exchange och SharePoint 2007 som vi fick av Microsoft, vi har under åren drabbats av ett stillestånd av tjänsten när åskan slog ned på Irland och stoppade inte bara Microsoft utan även Amazon från att leverera molntjänster.

När Microsoft sedan lanserade beta-versionen av Office365 var jag tidig att teckna mig för ett abonnemang som vi fick förlängt på som partner till Microsoft för molntjänster.Ett tag hade vi 2 abonnemang och det var tur för vi på NetIntegrate var nog bland de sista som blev uppgraderade från BPOS till Office365. Så vi har gått igenom versionerna 2007 och 2010 innan vi nu har det som mer och mer är versionsobestämt för nu sker uppdateringar varje månad. Faktiskt på ett kontrollerat sätt, vi har inte upptäckt några problem annat än att vi inte hittar i de nya menyerna och inte vetat om att det ska ske en uppgradering.

Nu lanserade Microsoft i torsdags en ny strategi där uppgraderingar kommer att annonseras i förväg och det är något som jag och mina branschkollegor som också hjälper företag med Microsofts molntjänster efterfrågat länge. Några av mina branschkollegor har gjort specialanpassade lösningar med en del programkod för de olika molntjänsterna. När det kommer stora uppgraderingar har en del egna lösningar inte fungerat längre, jag har därför hela tiden valt att inte göra lösningar som kräver egen kod. Även när jag samarbetat med killarna i Örebro på Ultimate Consulting om utveckling av vårt gemensamma projekt Easy-Content har vi valt att använda standardfunktioner.

Microsofts molntjänster har drabbats av ett stort hinder på vägen för större expansion, ett problem som är större än att konkurrera med Google och Amazon. Jag syftar på avslöjandena om avlyssning från säkerhetstjänsten i USA, jag och många av mina branschkollegor har vetat om att övervakningen funnits samt att det funnits hemliga avtal med leverantörer av molntjänster. Självklart visste jag inte omfattningen om övervakningen och när jag vet om den så är jag inte det minsta tveksam till att fortsätta använda molntjänster, och ännu mindre Microsofts molntjänster.

Molntjänster har funnits redan innan det hette molntjänster precis som outsourcing fanns innan det hette outsourcing, jag själv började för drygt 30 år sedan på en Dataservicebyrå som tog hand om driften av företagets datorsystem. Det nya är att även så små företag som NetIntegrate kan köpa molntjänster till otroligt låga priser. Som faktiskt sänkts flera gånger under de 5 år som vi kört Microsofts molntjänst Office365.

Jag delar gärna med mig av mina erfarenheter av Office365 och startar därför nu en ny tjänst från NetIntegrate i Office365skolan som du kan följa på hemsidan samt via Twitter på @office365skolan.
Efter sommaren finns en tjänst att abonnera på där ni kan ta del av guider och korta videoinstruktioner på hur ni bäst ska jobba med Office365 som användare och redaktör av digital information via molntjänster.

Anmäl dig idag
Mitt mål är att hjälpa flera att så långt det är möjligt arbeta i det papperslösa kontoret i molnet, det är ett av mina bidrag till en bättre miljö. Jag har ändå sedan jag började 1984 att arbeta med datorer hört om det papperslösa kontoret, nu ser jag att det är nästan till 100% möjligt redan nu. Det som kvarstår är att övertyga politiker och myndigheter samt även en del företag att göra det möjligt att även sköta t.ex. bokföring utan papper. Är det någon som räknat ut hur många träd och hur mycket mindre transporter det blir om det blir lagligt möjligt att sköta bokföring utan papper?